Det er nu en gang et faktum, at jeg aldrig er i god tid med noget, og egentlig sjældent også har god tid – Især i hverdagen. Men jeg har lært at tackle netop dette problem, ihvertfald når det kommer til en god omgang pizza. Opskriften er nem at tilpasse til 2-4-6-… personer, da ingredienserne er tilpasset til let at kunne ganges og divideres. Desuden skal du heller bruge mere end 1,5 time til at bikse dejen sammen (med hævning).. Så der er selvfølgelig ingen undskyldninger for ikke at komme igang ;-).
Som menukortene ved verdens adskillige pizzarier antyder, er mulighederne for fyld, i særdeleshed, mangfoldige og lad den da også være det. Men husk at tilbageholdenhed er en vigtig regel når du anretter din pizza. Undgå for mange safte og faktisk også for få – find den passende mængde for dig. For mig, gør tomatsaucen det våde arbejde helt fint, og jeg anretter derfor med så få våde ingredienser som muligt. 2. regel er: vælg en god frisk mozzarella, og her er der meget at hente ved at købe en lidt dyrere mozzarella, men den billige duer selvfølgelig også :-). 3. og sidste regel er: Slut af med en sjat olivenolie udover det hele og godt med oregano og/eller basilikum.
Ved denne pizza brugte jeg lufttørret rensdyr, frisk rød peber og frisk mozzarella.
- 6g tørgær (25g alm gær)
- 2,5 dl lunkent vand
- 400g durummel
- 0,5 dl olivenolie
- 2 tsk salt
- #instruction#
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse tomatpure
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk oregano
- 1 spsk basilikum
- 3 tsk salt
- #instruction#
Dejen:
– Begynd med at blande vand og gær sammen i en skål.
– Tilsæt olivenolien og saltet
– Ælt mel i. Jeg har lært at italiensk mad ikke kan laves på maskiner – Italiensk mad skal føles og laves med kærlighed. Så klask du bare de hænder i.
– Når dejen er forholdsvist fast og til at arbejde med, smider du dejen ud på et melbelagt bord.
– Ælt nu dejen ved at folde ind mod midten og drej. Fortsæt med dette i 10 minutter.
– Læg dejen i en skål og læg viskestykke over.
– Lad dejen stå lunt i en halv time. (jeg plejer at stille min skål på kogepladen, hvor jeg har gang i min tomatsauce. selvfølgelig ikke med varme under)
– Efter en halv time, tager du dejen op og deler den i to. (Hvis du laver dobbeltportion, deler du i 4 osv. osv.)
– Ælt dejen kort og form en bolle.
– Læg herefter til hævning i en halv time mere, under viskestykke.
– Tænd ovnen til 190 grader varmluft, når der er et kvarter tilbage af den sidste hævning. Ved sidste hævning, må du også gerne gøre ingredienserne klar til at blive smækket på (De skal dog først på efter dejens første tur i ovnen !VIGTIGT!).
– Når de to boller har hævet, tager du og ruller dem ud på et melbelagt bord (én af gangen). Igen befinder vi os jo i det Italienske departement, så jeg foreslår selvfølgelig at bruge hænderne, og hvis du sørger for at der er nok mel ved siden af, til at dejen er nem at styre, er det slet ikke så svært. Drej dejen rundt mens du ælter ud af, længst fra dig selv. Sådan får du bunden rund.
– Nu skal dejen på et stykke bagepapir eller pizzasten. (hvis du har pizzasten, husk da at varme den op i en time før brug).
– Da jeg ikke ejer en pizzasten, benytter jeg mig at et lille trick. Bunden i ovnen er faktisk brandvarm og kan snildt erstatte pizzastenen. For ikke at svine bunden alt for meget til, lægger jeg bagepapir mellem bunden og dejen.
– Nu skal dejen bare ligge og hygge sig i 1-8 minutters tid (afhængig af kvaliteten på din ovn). Kig ind til dejen/bunden i ny og næ, og se om det er blevet lidt sprød nedenunder. Meningen er egentlig bare at bunden skal blive fast, så alle safterne fra fyldet ikke massakrerer den for meget.
Nu skulle din bund være klar til fyldet, og det leder mig selvfølgelig videre til næste opskrift – nemlig tomatsaucen (og den er nem).
Tomatsauce:
– Tag en gryde og hæld alle ingredienserne i.
– Kog ind til at du synes saucen er fast nok (den må ikke være for vandet)
– Smag eventuelt til med ekstra krydderier
– For at gøre saucen lidt mere elegant, kan du slutte af med purere den med en stavblender eller lignende.
Voila! Et stykke lækker pizza. Velbekomme!