Det gode og varme vejr er over os og det giver selvfølgelig anledning til at komme udenfor og grille. Jeg har i vinterens løb været på indkøb til min lille smokey joe, som takket være Grillbutikken.dk, er blevet til noget af en grill man kan blære sig med. Jeg har installeret et mellemstykke med hul til rotisserie, termometer til topvarme og paellapande. Ligeledes er der købt træspåner til rygning, så derfor tænkte jeg at der skulle afprøves gadgets! Jeg hoppede forbi mit lokale supermarked og fik købt en god kylling, og den skulle have en tur i mit grill-rotisserie, med røg fra helvede! Se med nedenunder, hvor jeg fortæller hvordan jeg gjorde!
- 1 hel kylling (1400 g)
- 1 stk. kuglegrill med rotisserie
- 1 stor håndfuld træspåner
- 1 drypbakke
- Vand
- Alm. grillbriketter og co2-neutrale optændingsblokke
- 1,5 dl ahornssirup
- 2 økologiske citroner
- 3 spsk worcestershire sauce
- 0,2 dl HP sauce
- 0,2 dl Æbleeddike
- 0,2 dl Neutral olie (fx. solsikke)
- 60-90 g smør
- Salt, peber og nelliker
- #instruction#
Sådan gør du:
Start med at tænde op i briketterne på den måde du selv foretrækker. Jeg vil dog aldrig anbefale hverken tændvæske eller bioethanol, for dem ved man ikke hvor man har! Jeg bruger selv co2-neutrale optændingsblokke i en grillstarter og de fungerer som de skal. Kyllingen skal køre rundt ved ca. 160-170 grader, så start med en grillstarter der er fyldt 2/3 op. Juster evt. varme bagefter med luft og yderligere briketter. Når der har dannet sig et askelag om de glohede briketter, er de klar til at komme i grillen. Benyt metoden for indirekte varme, hvilket vil sige briketterne ikke ligger direkte under kyllingen. Smid derfor briketter i enten den ene side (ved små grill) eller i begge sider (ved større grill). Sæt drypbakken med vand på risten direkte under kyllingen.
Imens du har stået og bikset med at få tændt op i briketterne, er det blevet tid til at lave kyllingens glace. Tænd en gryde og smid sirup, worcestershire sauce, HP sauce, æbleddike og olie deri. Smag til med salt, peber, saften fra en citron og kværnet nellikker. Lad det hele koge ind og giv til sidst 60-90 g smør i små klumper ad gangen, mens du pisker som bare fanden, indtil massen er forholdvis fast. Dup kyllingens skind tørt med noget køkkenrulle, skær 1 citron i 2 stykker og kør spydet igennem midten på begge. Kør derefter spydet igennem kyllingen, fra røv til hals. Luk kyllingen til og brug noget kødtråd til at lukke vingerne og lårerne ind til kroppen.
Start rotisseriet med kyllingen og våg over grillen som eksisterede intet andet. Smid umiddelbart allerede fra starten træspåner på briketterne, så der kan blive røget. Jeg har læst et sted at kød er bedst modtagelig overfor røg i rå tilstand og derfor giver det, i min optik, god mening at ryge kyllingen fra start. Når du ryger, anbefaler jeg at der hver 10 minut bliver luftet lidt ud i grillen. Når det hele har kørt i godt 30-40 minutter, eller når kyllingen ser nogen lunde brun ud fra røgen (se nedenunder), kan du begynde at glace den. Brug en marinadepensel og pensl i takt med at kyllingen kører rundt. Gentag dette hvert kvarter ind til der er gået 2 timer på grillen (6-7 gange).
Nu skal kyllingen have lov at passe sig selv, ind til den har en kernetemperatur på ca. 75 grader. At tage kernetemperaturen på en hel kylling er ret svært, da man kan støde på knogler og ind i et hulrum. Mit trick er at stikke termometeret ind ved toppen af det ene bryst og simpelthen stikke den langs brystet, og det har fungeret fint for mig ind til nu.
Når kyllingen har nået den rette kernetemperatur, skal den lige have lov til at hvile 10 minutters tid og derefter skulle du gerne have verdens møreste og lækreste kylling.
Til kyllingen, anbefaler jeg at servere noget friskt og let. Vi lavede noget quinoasalat med appelsin, granatæble og purlig. Hertil en sprød simpel friséesalat med olivenolie, tynde radiser, citronsaft, salt og peber.
Velbekomme!
Mums, rigtig god intro til rotissering på grill :-). Jeres glace skal jeg have i mente til en god gang kylling hos mig selv.
Hvad siger I til, at bytte links? :-).
/Søren
Hej Søren,
Tusind tak :-)! Jeg var faktisk i tvivl om hvorvidt man måtte montere glacen til grill, men prøvede det alligevel og det fungerede faktisk rigtig fint :-). Absolut! Lad mig få dig på blogroll’en. Jeg kan dog ikke komme på din side lige nu og fange dit rss-link. Det ser ud til at der er nogle serverproblemer (noget vi kæmper meget med selv ;-) )
Jeg kan godt komme på, men du får feeded her: http://gastromad.dk/?feed=rss2.
/Søren
Sådan der! Du er på blogroll’en :-)! Super spændende Sous vide info på din side!
Super Nikolaj, og I er på linklisten. Det med Sous Vide infoen, må være fra Erland (Fjordrejen) :-).
/Søren
Det er mig der tumler rundt i det hele :-). Lad mig så sige at dine retter ser lækre ud og din teknikoversigt også virker ret spændende. Din rub til pulled pork ser ret lækkert ud!
[…] Kylling på rotisserie | Kokketræf […]
For filan da den fugl ser smækker-lækker ud, det er jo ren food-porn!!! Den glace skal helt sikkert prøves, og det kan vidst kun gå for langsomt med at få opgraderet grilldyret med et rotisserie :-D
Den var simpelthen også super lækker :-). Brug endeligt opskriften, men langt hen ad vejen er det jo en personsag hvad der enten er for sødt og for krydret – så glace-opskriften er egentlig bare vejledende. Men det er absolut ikke dumt at montere sovsen med smør.. Og ja, rotisserie er simpelthen bare så lækkert! Sprød, hele vejen omkring.. Mmm..
Forslag til ret med Svigermor