Sommeren og varmen er ved at være over os, og det byder selvfølgelig os alle udenfor på terrassen eller i haven, til vores respektive flammebure – også kaldet for grill. Den helt klassiske “ristede med’ed’heehl”, har altid stået mit hjerte nær, og er derfor hvert forår/sommer et must. Det fantastiske ved hotdoggen, er at den har så mange forskellige anvendelsesmuligheder – Den kan være klassisk, nynordisk eller sågar gourmet. Af den grund er der også Danmarksmesterskaber i Hotdog. Jeg vil dele min personlige opskrift på hotdogbrød, da dem man kan få i butikkerne enten er prøvet for meget, ligesom pap eller alt for dyr, og fordi den her opskrift virkelig er nem og lige til at gå til. I princippet starter du op på dejen, blander, ælter og sætter til hævning. Så går du ud, tænder op i grillen og nyder en kølig bajer, mens du nyder resultatet af din evne til at skabe flammer (uden sprit).
- Halv pakke tørgær eller alm gær
- 2,5 dl lunt vand
- 70 g smeltet smør
- 2 spsk honning
- 1 spsk salt
- 2 æg
- 400 g hvedemel
- 1 håndfuld sesamfrø
- #instruction#
Først det våde, så det tørre:
1. Smelt smøret rolig i en gryde for sig og sæt det til nedkøling (Det skal gerne ende omkring 30 grader, så det ikke er for varmt, men heller ikke er stift).
2. Hæld 2,5 dl lunt vand i en stor skål.
3. Tilsæt og opløs gæren.
4. Tilsæt honning, det ene æg og salt, og rør ingredienserne ud til en forholdsvis homogen masse.
5. Pisk hårdt til, mens du lige så stiller tilsætter det nedkølede, men stadig flydende smør.
6. Rør hvedemelet i (ca. 400 gram), til dejen er fast og nem at arbejde med.
7. Ælt dejen på et tilmel’et bord i ca. 10 minutter og sæt derefter til hævning i en tildækket skål i 1 time.
8. Find en lighter eller tændstikker og en kold bajer, og hop du bare ud til den grill..
Når det dejen har hævet:
1. Tag dejen op af skålen og find en bradepande frem (hvis du vil lave dem i ovn). Ellers find et skærebræt, hvor du kan ligge dine dejpølser på.
2. Del dejen i 12 stykker og form dem som ca. 6-7 cm lange dejpølser, med en bredde på ca. 3-4 cm og en dybde på ca. 1,5 cm – Eller hvordan du nu gerne vil have dine pølsebrød. Det vigtigste du skal huske på, er at brødende hæver under tilberedningen, så form ikke den ønskede slutstørrelse før ovn, det skal gæren nok sørge for.
3. Smid dejpølserne i bradepanden eller dit skærebræt og dæk dem med et hviskestykke.
4. Lad dem efterhæve i 20 minutter
5. Pisk det sidste æg til homogen masse i en skål.
6. Pensl de efterhævede dejpølser (med halvdelen af dit æg) og drys til sidst en halv håndfuld sesamfrø ud over.
7. Smid dem i en forvarmet ovn med 180 grader på varmluft, eller 200 grader alm. ovn. Eller på en forvarmet grill (uden kul direkte under). Du kan med fordel (for bedre hævning) smide en bakke med vand under.
8. Lad dine pølsebrød få 6-7 minutter med sesamsiden opad.
9. Når æggen er stivnet og sesamfrøene sidder fast, vender du brødende 180 grader, pensler den anden side og drysser sesamfrø ud over igen
10. Lad dem stå ind til de har fået lidt brun farve.
(Bemærk, ved tilberedning på grill, kan bagetiden enten forkortes eller forlænges – det afhænger af hvor mange kul du har smidt på. Vær derfor opmærksom på dine brød).
Sådan nogle pølsebrød skal have nogle gode syltede agurker!
Som skrevet længere oppe, har hotdog’en et næsten uendeligt væld af anvendelsesmuligheder – kun fantasien sætter grænser. Det som jeg gerne vil opnå i hotdog, er lidt det samme som ved en god burger, nemlig at alle smagsnuancer skal i spil. Derfor kan en klassisk hotdog bestå af alt fra ristede løg til remoulade. Dog er den vigtigste ingrediens for mig, de klassiske surtsøde syltede agurker. Disse kan sagtens erstattes af en god relish eller lign.
Gastro.dk har lavet en rigtig god grundopskrift som du kan finde her! Men tilføj evt. noget andet lækkert til at gøre dem lidt mere spændende – det kunne være lidt laurbærblade eller lidt stjerneanis (igen, kun fantasien sætter grænser).
God grillsommer!