Først en kort introduktion: Cava er en mousserende, ofte lys, vin fra distriktet Penedés, som ligger i Catalonien i det nordlige Spanien og er mærket “DO” som står for “Denominación de Origen” (Et sikkerhedsstempel, fælles for en række spanske fødevarer). I daglig tale, snakker man om Cava som værende Spaniens pendant til den franske Champagne, og sjovt nok blev Cavaen også først lavet af en Josep Raventós, som i mange år prøvede at efterligne kunsten ved fremstilling af Champagne – Derfor er fremstillingen af Cava, den samme proces som ved Champagne.
Nå, hvad skulle alt den information så til for? Man kan sige at Cava har fået en kæmpe fremgang og er faktisk den mest sælgende mousserende “champagne” vin. Dette er nok sket på grund af Tapas’ens fremstorm. En klassisk Cava er lavet på druerne macabeo, xarello og parellada, som giver en frugtig og let parfumeret smag – perfekt til lette små tapas-retter, og i en verden hvor god mad er på dagsordenen, skal der jo også lidt sprudlende tørt og frugtigt til, for at vække smagsløgene før middagen.
Med denne kommercielle fremgang, har reglerne for kvaliteten af fremstillingen ikke kunne følge med. Efterspørgslen er steget og udbuddet er derfor blevet mere konkurrerende, hvor en del vinhuse har tendens til udbyde Cava’en til så få penge muligt, og det giver som regel en ret skod Cava.
Problemet med DO og Cava, er at god Cava længe kvalitetsmæssigt har været langt over de krav som DO stillede til produktionen og geografi. Vinhuse med tendens til at lave dårlige vin har så udnyttet det fremstormende image Cava’en har fået, og det har i sidste ende kostet Cava’en dens gode ry. Man kan, i min optik, sammenligne det lidt med tilstanden ved det franske vindistrikt “Bordeaux”, hvor alt for lempelige krav, har gjort deres ry dårligt. Her er dog imidlertid blevet oprettet en udgave kaldet “Bordeaux Supérieour”, og noget tyder på at DO Cava faktisk er på vej i samme retning.. Selvsamme vinhus som startede med at lave Cava(Raventós i Blanc), står nu i spidsen for udviklingen af et nyt cava-distrikt, som skal hedde “Conca Del Riu Anoia”, såfremt de bliver godkendt.
Her er altså tale om kvalitetsmæssige og geografiske krav som sparker røv. Kun de klassiske ovennævnte druer vil kunne bruges i produktionen, hvilket betyder 5 gange dyrere udgifter til druer ift. nu. Den anden fermentering forlænges fra 9 til 18 måneder og produktionen isoleres til det nordøstlige Penedés, hvor blandt andet vinhuset Raventós i Blanc har til huse – ved floderne Anoia og Foix.
Det bliver spændende at følge denne gavnende udvikling for en ellers hårdt ramt Cava, og lad dette indlæg være eventuel inspiration til at kigge lidt efter hvilken Cava du køber. Jeg smider lige et par gode links: