Skæbnen ville det, at jeg skulle få gæster i lørdags, og med sådan en fest følger selvfølgelig (ihvertfald som regel) lidt tilbageværende genstande. Da jeg selvsamme dag havde købt mig en lammekølle, bestemte jeg mig for at dagen derpå, skulle byde på braiseret lammekølle i øl. Øllen følger lammets kødsmag rigtigt godt og giver en base for en satans lækker sovs bagefter.
- 2 dåsepilsnere
- 1 lammekølle (1500g)
- 2 æbler
- 4 rødløg (andre kan sagtens bruges)
- 6 fede hvidløg
- 1 håndfuld timankviste (eller 4-5 spsk tør timian)
- 1 håndfuld oreganokviste (eller 4-5 spsk tør oregano)
- Salt & Peber
- #instruction#
- Tag en dyb bradepande eller stor gryde, som kan klare både ovn og komfur. Alternativt kan du starte med gryde på komfur og smide det hele i en bradepande, når den skal i ovnen.
– Skær æbler og løg i både. Der skal gerne være 8 skiver pr. løg/æble
– Spred de skårne æbler og løg ud i bradepanden/gryden, så de er jævnt fordelt.
– Læg lammekøllen ovenpå og snit den på kryds og tværs, på skindet
Ja, Føtex lagde ærgerligvis den flotte side nedad i bakken…
- Snit hvidløgene i tynde skiver og fordel ud over køllen
– Smid derefter timianen og oreganoen ud over. Mest på køllen, men der må også komme lidt ved siden af
– Hæld til sidst øllen på og dæk bradepanden med staniol
Den gode slots pils fra a’ græns’..
Nu skal køllen have minimum 4 timer på lavt blus, hvor det hele bare skal stå og simre. Den må gerne få 6 timer..
Når du er kommet igennem simretiden, skal staniolen af og bradepanden/gryden skal smides i ovnen. Tænd for alm. ovn på 180 grader. Når ovnen er varm, smider du det i. Her skal den stå en timestid og du må gerne vende den undervejs.
Når der er 20 minutter tilbage, tager du køllen op og hælder væden igennem en fin si, i en skål. Sæt lammekøllen tilbage i bradepanden og giv den de sidste 20 minutter, hvor du vender den halvvejs igennem.
Tag derefter lammekøllen ud, og skær det møreste og lækreste kød nogensinde.
Sovsen:
– Tag 50g smør og smelt ved lav varme.
– 3 spsk mel røres sammen med smøret (uden varme)
– Sæt gryden på varme igen og hæld den siede væde til mens du rører
– Lad det hele koge op og tilsæt lidt fløde efter behag
Velbekomme!…
Til sidst, lige et simpelt serveringsforslag:
Denne blev lavet dagen derpå, hvor jeg plukkede kødet og vendte det hurtigt på panden med sovsen. Stegte også brødet og smed så 2 blade hjertesalat i. Ret god sandwich!
[…] ØLbraiseret lammekølle – Kokketræf.dk […]